Uganda 2012/2013

Uganda 2012/2013

pátek 8. března 2013

Ugandská a česká návštěva




                Milí přátelé, moc Vás opět všechny zdravíme, utíká nám to tu nějak hodně rychle. Příště už se sejdeme osobně, moc rády bychom a věříme, že budeme schopny, se setkat s většinou z Vás.

                Už je to skoro měsíc, co nás v naší malé vesničce navštívila první dáma Ugandy. Janett  Museveni.  Byly jsme před víkendem s jedním z našich pacientů v nemocnici v Mbaraře a tak se nám pacienti „doma“ nakupili a sobota byla celkem náročná. Najednou se po vesnici nese, telefony drnčí- jede sem JanettJ Nejprve jsme si myslely, že je to dobrý vtip, co by tady taky v takové „díře“dělala. Ale nebyl. Navštěvuje pravidelně odlehlé kouty země a zajímá se a podporuje rozvoj v zemědělství, školství i zdravotnictví na úrovních jednotlivých subcountů. Jelikož z distriktu Ntungamo  pochází, o jeho subcounty se zvláště zajímá a nenechává lidi bez pomoci. Dovyšetřily jsme posledního pacienta, vzaly na sebe nejlepší kousky ze svých šatníků a utíkaly nahoru ke vládní budově, kde už byla spousta ochranky, velkých aut a důležitých lidí. 

                Pod hlavním stanem na skorotrůně seděla 1. dáma. Přes velký a široký klobouk ji nebylo zprvu skoro možno vůbec spatřit. Ale moc ji to slušelo J. Vyslechla zástupce, zodpovědné za jednotlivé rozvojové programy, podpořila lid svým projevem a i na nás si udělala chvilku. Tak jsme ji také stihly říci o naší činnosti zde, v Nyakyeře, že se tady snažíme hlavně rozběhnout paliativní péči. Moc se jí program naší organizace líbil, potřásla si s námi rukou, požehnala nám a hezky jsme se rozloučily. Juanita již komunikuje s jejím sekretářem, tak snad máme naději v brzkou audienci v Kampale a případnou podporu naší organizaci.

                O 2 dny později nás svou návštěvou potěšila tříčlenná česká parta. S Julkem, Simonou a Blankou bylo vše domluvena velmi narychlo a vyšlo to. JOdbočku sem k nám našli bez problémů.  Naše kuchařka Definy se těšila snad ze všech nejvíce a na přípravě tradičního ugandského jídla si dala opravdu záležet. Stejně tak na úklidu a výzdobě. Díky, zde až tolik nepřekvapivému, opětovnému výpadku proudu jsme prožili krásný a příjemný večer při svíčkách, moravském víně a pravém českém humoruJ Cítily jsme se opět jako doma.

  Ráno jsme brzy vyrazili na kopec za domem na východ slunce, také ukázaly našim přátelům pozemek pro kliniku.  Měly jsme i pár pacientů, tak návštěva nakoukla i do ordinace. Odpoledne jsme ještě stihli návštěvu školy a vedlejší vesničky, kde nám náš překladatel Gerald vysvětloval proces výroby místní pálenky- Waragi. Dostali jsme banány, vyzkoušeli místní africký sklípek s ochutnávkou waragi a pomalu se loučili. Naše přátele ještě čekala daleké cesta na jih, kde se chystali začít svou ugandskou dovolenou návštěvou goril. Po poznání pravého ugandského venkova odjížděli nadšeni.  Setkání čechů v Nyakyeře se moc vydařilo!


Žádné komentáře:

Okomentovat