Uganda 2012/2013

Uganda 2012/2013

sobota 26. ledna 2013

Návštěvníci



O Vánocích ugandský domeček praskal ve švech. Naše africká rodinka se rozrostla o další členy, takže nám smutno rozhodně nebylo! A proč zrovna návštěvníci? Před nějakým časem pozorovala Terka hvězdy s naší africkou kamarádkou Jane. Jane se Terky zeptala, z jakéže planety to vlastně pocházíme? A tak jsme tu na Vánoce měli spoustu návštěvníků z „planety“ jménem Evropa a Amerika.

Ještě před Vánoci se nám z Kalifornie vrátil P. Alfréd, který v USA strávil 3 měsíce. P.Alfréd Ntungwesige je rodilý Uganďan, pochází z vesničky Kahengere, která je jen pár kilometrů vzdálená od Nyakyery, kde nyní žijeme. Je spoluzakladatelem organizace „Shalom for Uganda“. Je knězem, studoval dlouhá léta v Itálii a v USA, takže se v něm krásně snoubí africká nátura a dlouhá léta prožitá v zahraničí.

Bohužel jsme se museli rozloučit s jedním ze členů africké rodiny – Lukášem, který tu s námi pobýval 3 měsíce, povinnosti ho volali k návratu domů do ČR. Čas tu neběží, ale přímo letí, takže i my s Terkou budeme brzy sedět v letadle, které nás vezme domů.  Do poloviny dubna je ale ještě naštěstí čas. Ne že bychom se netěšily na návrat, ale cítíme se tu prostě dobře.

Lukiho jsme na letišti v Entebbe „vyměnili“ za Pepu – mého manžela. Mám obrovskou radost, že za námi mohl na 3 týdny přijet. Naši partu také posilnili Ňana s Medardem. Studují v hlavním městě zdravotní školu.

Na Štědrý den se tu jako dárečky objevili další 4 lidé z ČR – rodina Fulnečkových. V Africe jsou už skoro jako doma, mají ji zcestovalou křížem krážem. Uganda jim ale ještě scházela, a tak při toulkách „Perlou Afriky“ zamířili i k nám.

Blížil se nový rok a náš domeček neodmítl další partu návštěvníků z USA – Kristine, Mika, Juanitu a Stephanii. Jsou to přátelé otce Alfréda, který s nimi studoval na univerzitě v Chicagu.

Chtěli si prohlédnout místo, odkud pochází otec Alfréd a podívat se, jak tady pracujeme. Navštívili jsme s nimi naše paliativní pacienty. Na Silvestra sami pořádali kurz pro děti z místní střední školy, nabídli jim pro ně zajímavá témata a celá akce byla zakončená silvestrovským večírkem.

Moc se jim tady líbilo. I když stejně jako my v prvních dnech, nevycházeli z údivu, co je v Africe možné. Rozhodli se, že se pokusí zaregistrovat naši organizaci „Shalom for Uganda“ v USA. Bude to ale běh na dlouhou trať, vyřídit veškeré papírování. Díky registraci ale získáme další sponzory v jejich zemi.

Je polovina ledna a nám přijde, že náš domek zeje prázdnotou. Však to znáte, když odjíždí návštěva na jednu stanu se Vám uleví, že se život vrací do starých kolejí. Na druhé straně je nám smutno. Ale jenom trochu, protože jsme měli možnost poznat spoustu skvělých lidí z jiných planet!

Žádné komentáře:

Okomentovat