Uganda 2012/2013

Uganda 2012/2013

sobota 19. ledna 2013

Vzpomínky na africké vánoce



Markétky manžel, Pepa, dorazil a s ním kufr plný dobrot, dárečků, dopisů, polévek a cukroví. Od každé maminky trochu. Vánoce mohly začítJ. Předvánoční pohodu jsme si užívali, pacienti chodili méně a méně. Tak jsme to i uvítali a udělali si čas na přípravu výzdob, psaní vánočních přání, nakupování a vyrábění vánočních dárků, četbu a dopisování deníčků. Tolik krásného přírodního materiálu denně překračujeme. Uschlé tmavé i světlé bananas fibres z kmenů banánovníků, kávovník a všelijaké jiné rostlinky, jejichž název vůbec netušíme, nám úžasně posloužily k výrobě ozdob na náš stromeček (pár větviček z borovičky), hvězdiček a vloček na okna a do výklenků.

 Na Štědrý večer dopoledne proběhl velký úklid, následně výzdoba, vyzvednutí poslední tradiční africké róby u paní krejčí. Do vánoc jsme šaty měly nachystané všechny. Paní krejčí byla tak moc hodná a před svátky se činila, aby byl každý spokojen. Taky, že bylJ. Dorazila Fulnečkovic rodina (známí od Veroniky), cestovali pár týdnů po Ugandě a Rwandě a na svátky si přijeli oddychnout sem k nám. Chystali jsme modifikovaný bramborový salát. Ten jsme snědli samotný, protože jsme se dlouho nemohli dočkat otce Alfreda, který měl dorazit se Stephanií, která právě dorazila z Chicaga. Čekal na něj i celý kostel. Tak už klasicky, nějak se to nezvládlo a rozhodně to nebylo tak, jak bylo oznámeno a jak jste očekáváli. V Africe je lépe nic neočekávat, stejně všechno bude jinak- někdy lépe někdy hůře, spíše později, ale jednou to určitě budeJ Alfred sebou dovezl ještě spoustu dalších jiných lidí, co se do auta vešliJ. Chystali jsme pro ně matoke, upravovali nevykuchané tilapie…a bylo po klidu.:-( Nějak jsme se ale nakonec u vaření a pečení prostřídali, zahráli a zazpívali si české koledy, nakoukli do přeplněného kostela, oblékly si nové šaty a stále čekali na klid a vánoce alespoň trochu po česku. Večeře proběhla ve spěchu a chaosu, obýváku plném různých cizích lidí.  Ti ale po jídle najednou zázrakem odjeli a najednou byl tu - náš vytoužený klidJ Hurá dočkali jsme se. A tak ve dvě hodiny ráno šli ostatní ven vyhlížet Ježíška. My s Markétkou dostali roli Ježíška, na rohož pod stromečkem nachystaly dárky, zabubnovaly na bubínek a  český Ježíšek přišel až sem k nám.:-) Jane s Medardem, naši afričtí přátelé, kteří zde s námi bydlí, teda koukali a byli nadšeniJ. Prskavky taky byly  a do africké noci zněla Tichá noc. 1. africké a povedly se!!!.:-)

 Na 1. Svátek vánoční jsme uskutečnili výšlap do Ngomby, poležení mezi ovečkami na našem oblíbeném místě, na louce s překrásným výhledem. Doma na nás už čekala ugandská kachna s chilským vínem, jako pozdní dezert vanilkový puding ze zásob od Pepy. A zrodil se nápad na vánoční ugandské safari…tak příště! Zdravíme!

                                                                                                             Terka a Markét

1 komentář: