Uganda 2012/2013

Uganda 2012/2013

sobota 15. prosince 2012

Domácí paliativní péče



Uganda se opět hlásí!

Dnes ke slibované paliativní péči.


Každý den se setkáváme se spoustou pacientů, dochází k nám do domečku. Pokud ale nemůže přijít Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. A tak nás skoro každý den zahlédnete, jak běháme po ugandských kopečkách a navštěvujeme těžce nemocné u nich doma.

Jistě jste se u nás setkali s hospicovou péčí, budete asi hodně překvapeni, když Vám napíši, že Afrika je v hospicové péči o krok před námi.  Afričani vědí moc dobře, jak důležité je postarat se o svoje nemocné příbuzné.

Jednou z nejznámějších organizací, která má ve východní Africe dlouholetou tradici, se jmenuje „Hospice of  Afrika“. Její zakladatelkou je irská lékařka Anne Merriman. Naše Veronika měla velké štěstí, že se mohla s touto starší energickou ženou, která obětovala svůj život Africe, setkat před několika týdny v Kampale. Byla totiž na kurzu paliativní medicíny, na základě kterého jsme navázali užší spolupráci s organizací. Získáváme díky ní morfin. Nejbližší hospic této organizace se nachází asi 80km od nás -  v Mbaraře.

Ale pěkně popořadě J
Když jsme se poprvé objevili v naší vesničce, lidé si mysleli, že s bělochy bude i konec veškerému utrpení. Nedokázali pochopit, že na některé nemoci nemáme zázračný lék, který by je uzdravil. Snažíme se jim to vždy vysvětlit, ale je to opravdu těžké! O paliativní péči také nikdy neslyšeli, protože se hospice nachází pouze ve městech. Lidé, kteří mají rakovinu, umírají doma ve velkých bolestech. To bychom chtěli v Nyakyera subcounty změnit!

O nemocných se dozvídáme při setkáních, která děláme ve vesničkách a od jejich příbuzných. Pomalinku, ale jistě začínají rozumět tomu, že je neumíme vyléčit ze závažných nemocí, ale že máme  léky, které jim zmírní bolest.

Nemáme sice jako organizace „Hospice of Africa“ skvěle vybavené terénní auto, ale máme svoje dvě nohy, které nám slouží stejným způsobem. Je to ta nejkrásnější práce na světě, nabalit do batohu léky, vyrazit mezi kopce a navštěvovat pacienty doma. Někteří pacienti nám přirostli k srdci.
Moc rádi bychom ale zakoupili motorku, která by nám práci urychlila. Vzpomínám na „pionýra“, který stojí jen tak u rodičů doma v garáži, jak ten by se tady vyjímal J
Pokud byste nám chtěli pomoci urychlit sbírku na motorku, ozvěte se! J

Moc děkujeme!

                                                               Markéta a Tereza

4 komentáře:

  1. K tomuto tématu se mně nezobrazuje žádný text ani fotografie. litice@volny.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Omlouváme se, ještě jsme příspěvek nevložily. Brzy to napravíme.

    OdpovědětVymazat
  3. S přihlédnutím k množství příspěvků, bych z této strany velké urychlení sbírky ne-očekával. Neumím si představit, jak moc zralými motocyklisty jsou budoucí uživatelé, aby nakonec namísto práce, nedošlo k urychlení konce mise :-) Ono ve dvou na nekvalitní cestě při malé rychlosti a s batohem, je to velká "rubačka"! Jak je to s dostupností pohonných hmot, možností oprav, s pojištěním, místními obyčeji (jestli řidiče po přejetí slepice neukamenují)... a jestli vydrží u vašeho domečku? Pořizovat si ojetinu není u motorky dobré, protože životnost je výrazně kratší než u auta a vady, coby neodborníci, těžko odhalíte. V případě zájmu o koupi, nedávejte najevo, že ji potřebujete, jinak bude zbytečně drahá :-) Efektivnější by asi byl pronájem. Úplně nejlepší by byla existence pacienta, který motorku nemůže používat a "jít na" výměnný obchod. Zkuste popsat konkrétní představu vč. částky. Zdraví litice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme za konstruktivní připomínky. Nemusíte se bát, že by mise po zakoupení motorky skončila :-) Je pravdou, že nejsme zkušené řidičky, a tak se na základě toho rozhlížíme, která motorka by byla pro nás nejvhodnější.
      Nejčastější značkou tady je „Boxer“, nejvíce by se dal připodobnit k naší Jawě 250, i když bude slabší.
      Ještě ale rozmýšlíme, který typ by byl nejlepší.
      Skoro každý chlap tady se zabývá tím, že opravuje motorky, takže s opravou nebude taky problém.
      Pronájem by nás vyšel draho.

      Místní lidé budou natolik nadšeni tím, že uvidí řídit motorku bělocha a ještě ženu k tomu, že se nemusíme bát případných následků :-)Cena za motocykl je kolem 3,5 až 4 mil. ugandských šilinků ( to znamená asi kolem 28 až 32 tisíc Kč.).

      Markéta

      Vymazat