Uganda 2012/2013

Uganda 2012/2013

sobota 24. listopadu 2012

První dny v Africe

 Přesně tedy ve východní Africe, JZ Ugandy, kousek pod rovníkem, v distriktu Ntungamo , ve vesničce Nyakyera. V nadmořské výšce kolem 1600m bydlíme na nové faře.  Proto taky ten luxus, který si žádný z našich sousedů dovolit nemůže. Máme elektřinu, plyn, vodu a jako bonus, nádherný výhled na zelené kopce a kopečky všude, kam se podíváme. Domek má zápraží, kam každé ráno vyneseme lavičky pro naše pacienty, kteří se zde vždy již po zpěvu prvních ranních ptáků shromažďují. Náš pokojík je prostý, ale už tuze útulný.  Máme zde 2 postele, nad nimi se vznáší naše vzdušné moskytiéry, na zemi dvě rohože z papyrusu a už druhý týden máme novou skříň od místního truhláře. Na Afriku dost dobrý, je ze dřeva, má fochy, jde zamknout a navíc celkem pěkná:-) A výhled z okna máme hned na zápraží a do dáli na  místní školu a rwandské kopce. Má to klasicky své výhody i nevýhody. Stačí odhrnout závěs a výhled  na sluncem zalité kopce vám bere dech, ale též, když si někdy chcete pospat není to moc možné, protože pacientky ze zápraží si velmi hlučně sdílejí své zdravotní problémy.:-) Člověk strčí hlavu pod polštář a nadává, ale pak se probudíte a řeknete si- no není to nádhera takové ráno! Jak nám bude doma chybět.

 První dny byly náročné, aklimatizace  v Africe trvá déle.  Zpočátku jsme byly hodně unavené, všechny naše smysly dostaly pořádně zabrat. Již večer jsme se seznámily s Geofrym - naším překladatelem z angličtiny do jazyka Runyankore. K večeři nám nachystal typické ugandké jídlo.   Skládá se  z matoků = slané banány, poša = kukuřičná kaše, arašídové omáčky, doda=něco jako listový špenát a kala = fuj kaše z prosa. Celkem chutné, jenže když máte studené matoke ještě ke snídani, již velmi  brzy se vám zasteskne po křupavém glóbusáckém chlebíku. Co jsme si ale byly vyměnit peníze a staly se z nás milionářky (8000kč= 1 mil.ugandských šilinků),  je naše strava mnohem pestřejší, taková evropsko-ugandská. Snídáme obvykle světlý toastový chléb s burákovým máslem či marmeládou, posolené avokádo je lahůdka, kterou máme také velmi často a vajíčka na všechny možné i nemožné způsoby. Máme totiž dvě enkoka a dvě malá enkokátka, takže pokud mají kam,  něco  nám snesou. Amony, jeden chlapík odvedle, nám je totiž chodí zavírat, když nejsme doma a občas přímo na místo, kde snášejí, uskladní krumpáč, lopatu nebo pytel s cementem:). K obědu míváme místní suroviny. Do jejich úpravy se příliš nepouštíme. Ono správně nachystat dobré matoke či pošo, je docela věda. Navíc většinou celé dopoledne máme zápraží plné pacientů a ordinujeme až do oběda. Proto nám s vařením pomáhá naše slečna pomocnice, Dephiny. K vaření jí není vůbec co vytknout, vaří opravdu výborně, s komunikací už je to horší. Škoda. Ale fazole v omáčce s rajčaty, které máme taky často dělá opravdu skvělé.  Toť náš hlavní zdroj bílkovin. Maso jsme, měli zatím asi dvakrát, dá se sehnat koza, prase, kuře.  Tedy pokud zrovna není karanténa a neřádí slintavka s kulhavkou, což teď právě řádí. Nejvíce nám ale chutná ryba značky Tilapia, lovena v Ukerewe. Nejčerstvější tedy k dostání v hlavním městě Kampale a Masace, ale dovážejí ji každý den v ledu na více míst, je k dostání i ve městech na jihu Ugandy.


  Hodně surovin dostáváme darem. Dobří lidé často jen tak přijdou na návštěvu k bělochům, posedí, popijí čaj a už z tašky vyndávají, fazole, avokádo, ananas, papáju, banány či vajíčka.  Pokud pacienti nemají peníze nebo je jejich léčba příliš drahá, vždy se už nějak dohodneme a směňujeme tabletky za matoke, vajíčka, mléko…nakonec odcházejí vždy obě strany spokojené. Léčili jsme tu i jednoho pána s 500ti krávami, na místní poměry celkem bohatý chlapík, ale krávu nedal:-). Večeře si už chystáme sami, nejčastěji rizoto, těstoviny se zeleninovou omáčkou, zapékané brambory, palačinky, bramborové placky… 

 Jedna parta se střídá ve vaření, druhá v mytí nádobí. Momentálně tu hospodaříme ve čtyřech. Jsou tu s námi ještě medik a zdravotní bratr Lukáš a studentka politologie a naše skvělá řidička Ivana. Vedoucí naší mise, doktorka Veronika, je momentálně na kurzu paliativní medicíny, kterou se snažíme do oblastí, jako je ta naše, zavést. O naší práci zde se určitě rozepíšeme více v dalším příspěvku. Nejlepší plody Ugandy, k nahlédnutí v naší fotogalerii. Prozatím se loučíme a těšíme se brzy na viděnou.

                                                                                                           Tereza  a Markéta



 

Žádné komentáře:

Okomentovat